Marius Budu – Twisted Flesh Exhibition

Muzeul de Arta Timisoara organizeaza în perioada 28 septembrie – 12 octombrie a.c. expozitia de fotografie Twisted Flesh a artistului Marius Budu.

Vernisajul va avea loc vineri, 28 septembrie 2012, la ora 18, la Palatul Baroc din Piata Unirii Timisoara. Va deschide prof. Dr. Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Arta Timisoara.

Expozitia contine 20 de lucrari de fotografie cu dimensiunele de 1m X 1m si, conform artistului, „ doreste sa ofere privitorului o noua perspectiva, o noua interpretare a aspectului care ne este cel mai usor sa-l recunoastem în umanitatea noastra – propriul nostru trup”.

TwistedFleshAfis

„Calitatea esentiala a fotografiei lui Marius Budu este tocmai faptul ca ceea ce face el nu este fotografie. Si daca tot am început cu o negatie, calea apofatica se impune de la sine ca modalitate unica de a identifica natura, macar paluzibila daca nu si adevarata, a lumii pe care el o imagineaza si, mai apoi, o hipostaziaza in chip pe fotografie. Astfel, lucrarile lui nu sînt fotografie din urmatoarele considerente:
– pentru ca el nu se misca în lumea reala si nu interactioneaza cu mediul;
– pentru ca obiectivul lui, ma refer, evident, la sistemul acela de lentile, indispensabil oricarui fotograf, nu surprinde nimic din exterior, nu are nicio ezitare si nu face niciun decupaj;
– pentru ca ceea ce rezulta ca imgine nu trimite catre nimic anterior, nu mijloceste nicio relatie, nu are aer, nici pamînt si niciun petic de cer;
– pentru ca imaginile lui nu au istorie, adica sînt atemporale, nu au context, adica sînt nonspatiale, nu eternizeaza niciun moment al fiintei, ceea ce le face, prin însusi faptul, inumane;
– pentru ca, oricît le-ai privi, ele nu au nimic previzibil, nu intra în nicio logica a propriilor experiente, de la aceea, de prima instanta, a identificarii, si pîna la cealalta, mai vaga, a aproximarilor marcate de aleanuri vagi sau de melancolii mai accesibile…

Si negatiile ar putea continua pîna la limita colapsului, a atingerii celuilalt tarîm, acolo unde sensul lor se rastoarna si devine, în mod legitim, afirmativ. Iar daca tot devine el afirmativ, atunci am putea sustine, cu toate argumentele, ca, de fapt, fotografia lui Marius Budu este, pur si simplu… sculptura. Un elogiu fara margini adus carnii, anatomiei, complexitatii ei marete si inepuizabile, eternei ei puritati paradiziace, nicicînd izgonite si ferite, pentru totdeauna, de riscurile caderii în istorie”. (Pavel Susara, în intoducerea la albumul expozitiei)

“Fotografia este pentru mine o unealta. Asa cum unii folosesc lutul sau lemnul, eu folosesc corpul uman ca un mediu artistic în sine. Sunt fascinat de nenumaratele modalitati de exprimare pe care acesta le ofera. Imaginile mele tind spre suprarealism si abstract deoarece sunt interesat sa spun atat o poveste vizuala cât si conceptuala. Relatia cu subiectul si experimentul sunt elementele cheie în arta mea.” (Marius Budu)

Proiectul Twisted Flesh va continua cu expozitii în alte orase ale României, în Europa de Vest, Canada si SUA.

Expozitia de la Muzeul de Arta Timisoara poate fi vizitata în perioada 28 septembrie – 12 octombrie zilnic între orele 10 – 18 (lunea închis).

Bogdan Nadastean
Compartiment Relatii Publice
Muzeul de Arta Timisoara
0256-491592
www.muzeuldeartatm.ro