Steluþele de mare – Nicolae ºi Elena

steluteledemare.fotografiidefamilie.ro – un proiect de Bogdan Dincã ºi Isabela, susþinut de Hotnews ºi Q magazine.
Text ºi fotografii realizate de Alexandra Dincã.

“Niculina isi sterge lacrima din coltul ochiului, se imbarbateaza si spune: “Copiii astia vor merge. Nu stiu cum o sa fac, dar vor merge si se vor duce si la scoala.””

“Niculina are trei copii. Pe Maria, care e clasa a treia si pe gemeni, care in ianuarie implinesc 7 ani. Sapte ani in care au fost hraniti, spalati, deplasati si alinati doar de mama lor. Tatal a disparut. A facut mai mult rau decat bine, iar acum are ordin de restrictie dupa ultima vizita neanuntata pe care le-a facut-o copiilor.”

“Nicoale si Elena Patrascu s-au nascut prematur (dupa nici 7 luni de sarcina). De aici au aparut necazurile. Pe masura ce inaintau in varsta, imposibilitatea lor de a-si folosi picioarele devenea din ce in ce mai vizibila. Asa ca mama i-a dus la doctor. Diagnostic: baietelul – tetrapareza spastica iar fetita – parapareza spastica. Pe langa asta, probleme de vedere si lipsa de coordonare a mainii stangi in cazul lui Nicolae.”

“Cei trei copii, mama si bunica lor locuiesc intr-o odaie de 30 de metri patrati. Aici gatesc, mananca, se spala, fac teme si gimnastica de recuperare, dorm… aici traiesc.”

“Gemenii nu ies din casa prea des. Carucioarele nu se pot folosi pe namolul care se strange iarna in curte. Asa ca stau in casa la televizor sau privesc afara pe geam.”

“De curand, Niculina a gasit solutia salvatoare. Un medic din Chisinau, ii poate opera pe copii. Costurile interventiei: 1850 de euro fiecare. Plus costuri de deplasare, cazare si tratament post operator. Veniturile familiei sunt ajutorul pt asistent de persoana cu handicap grav, alocatiile copiilor si pensia alimentara de la tata de 165 de lei.
Problema cea mai mare este ca au nevoie de banii pentru operatie pana la sfarsitul lunii februarie pentru ca operatia nu poate fi amanata.”

Daca vreti si puteti sa ii ajutati:
Banca Transilvania
RO 77 BTRL 01 00 12 01 S 04 088 XX (LEI)
RO 52 BTRL 01 00 42 01 S 04 088 XX (EURO)
Titular: Niculina Mandricel (mama copiilor)
Date de contact:
Sat Buda-Craciunesti, Nr. 59, comuna Cislau, judetul Buzau

Nr. de telefon:
0764 555 095; 0753 765 211; 0238 585 696