Punctum

Va invitam luni, 30 noiembrie, ora 18.30, la Café Verona, Carturesti, (str. Arthur Verona, nr. 13) unde va avea loc lansarea revistei de fotografie Punctum. La eveniment vor fi prezenti violonistul Alexandru Tomescu si fotograful Alex Galmeanu.

Revista Punctum va aparea trimestrial, intr-un tiraj initial de 2 000 de exemplare, si va fi distribuita prin librariile Carturesti si la magazinul de echipamente foto F64. Abonamentele si comenzile online se vor putea face pe www.carti-cheie.ro. Pretul unei reviste este de 29 de lei.

Editorul publicatiei este fotograful Cosmin Bumbut, iar la realizarea ei au colaborat Alex Galmeanu, Raymond Bobar, Voicu Bojan, Gicu Serban si Elena Stancu. Revista Punctum a fost tiparita cu sprijinul magazinului de echipamente foto F64.

Publicatia prezinta in paginile sale portofolii si serii fotografice consistente, fara sa abordeze subiecte legate de tehnica sau de echipamente foto. Primul numar al revistei contine un reportaj amplu realizat in Crimeea de fotograful japonez Ikuru Kuwajima, o serie de fotografii ale violonistului Alexandru Tomescu, un proiect al medicului veterinar Hajdu Tamás, dar si un material despre istoria fotografiei romanesti, in care este prezentat Carol Szathmari, primul fotograf de razboi din lume.

Un alt proiect prezentat in revista Punctum este Home, care include o serie de fotografii facute de sase detinute de la Penitenciarul de Femei Tarsor. Ele au participat vara aceasta la un atelier de fotografie sustinut de Cosmin Bumbut in inchisoare.

Numele publicatiei este inspirat de termenul folosit de semioticianul francez Roland Barthes in volumul Camera luminoasa: „Punctum tasneste din fotografie ca o sageata, strapungandu- te. Cuvantul vine din latina si desemneaza rana, incizia, semnul lasat de un instrument ascutit. Punctum-ul unei fotografii este intamplarea aceea subtila care te raneste si te patrunde“

punctum1