Proiect 112

Proiect 112

by Mihaela Berciu & Alex Gâlmeanu

Proiectul 112 aduce argumentul creatiei artistice împotriva arogantei puterii violente si o combate, vorbind prin imagine, tuturor celor care vor sa auda!
Initiatorul proiectului, Mihaela Berciu, consultant de imagine si fotograful Alex Gâlmeanu reunesc în cadrul unei expozitii de fotografie 24 de barbati celebri – Ilie Nastase, Dan Bittman, Elan Schwartzenberg, Razvan Ciobanu, Lucian Mândruta, Andi Moisescu, Tudor Chirila, Alexandru Abagiu, Catalin Botezatu, dr. Constantin Stan, Razvan Mazilu, Andrei Gheorghe, Florin Piersic Jr., Cristian Mungiu, Edi Petrosel, Horia Brenciu, Tudor Giurgiu, Dan Chisu, Smiley, Mihai Petre, Catalin Stefanescu, Dragos Bucurenci, Vlad Craioveanu, Mihai Dobrovolschi.

Proiectul 112 este un proiect social si artistic care s-a nascut din dorinta de a aduce în prim-plan cresterea îngrijoratoare a cazurilor de violenta domestica. Scopul proiectului este de a sprijini cu fonduri Programul CASABLU, proiect initiat în mai 2002, în cadrul caruia functioneaza un centru de consiliere sociala, psihologica si juridica si un adapost, cu adresa confidentiala, în care femeile si copiii victime ale violentei în familie pot fi gazduiti între 1 si 6 luni.
Expozitia va fi deschisa în perioada 25 martie – 8 aprilie în Holul Aulei Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, (luni-vineri 12.00 – 20.00, sâmbata 10.00 – 18.00, duminica 10.00 – 16.00). În data de 30 martie va avea loc un eveniment restrâns si o licitatie de tip silent auction. Fondurile strânse în urma Proiectului 112 vor fi donate în întregime Programului CASABLU, urmând a fi folosite pentru administrarea si întretinerea adapostului din Bucuresti, pentru gazduirea si consilierea femeilor si copiilor victime ale violentei în familie.

112_01

“Romania este înca dominata de mentalitati învechite. Nimeni nu are dreptul sa agreseze un semen! La noi însa se întâmpla frecvent. Acest fenomen nu va scadea câta vreme societatea se va multumi sa priveasca cu mâinile în sân, pe motiv ca nu se poate face nimic. Sigur ca se poate! Cu bunavointa, altruism si interes fata de ceilalti.”

Mihaela Berciu, consultant de imagine

112_02“Am vazut în acest proiect atât o oportunitate fotografica cât si o serioasa componenta sociala. Am simtit ca fac mai mult decât fotografie. Daca mesajul va fi înteles, probabil va avea un impact important împotriva violentei domestice. Nu este la îndemâna oricui sa fotografieze personalitati în asemenea ipostaze, asa cum nu este la îndemâna oricui sa se lase astfel fotografiat. Împreuna am creat o comunitate puternica iar scopul este nobil.”

Alex Gâlmeanu, fotograf

112_03“Violenta domestica este unul din fenomenele care destabilizeaza profund la nivel fizic, psihologic, emotional si economic toate persoanele implicate. Aceste efecte depasesc granitele cadrului familial si se manifesta si la nivelul relatiilor sociale ale celor afectati. Problematica violentei domestice presupune o interventie speciala si comprehensiva, implicând un consum mare de resurse de timp, financiare si umane. Initiatorii Proiectului 112, Mihaela Berciu si Alex Gâlmeanu au înteles ca una din marile nevoi ale persoanelor abuzate este de a se simti în siguranta, de a avea un spatiu în care sa îsi recâstige demnitatea si respectul de sine. Au ales sa nu ramâna indiferenti la fenomen si sa îsi ofere suportul celor care au mare nevoie de ajutor. Saluam initiativa lor si le multumim pentru încrederea în serviciile programului Casa Blu”.

Cristina Horia, director executiv Fundatia SENSIBLU