Hepatita A: ce este?

Hepatita A: ce este?

O boală virală care dăunează ficatului se numește hepatită A. Virusul se transmite prin consumul sau consumul de alimente contaminate cu hepatita A, precum și prin contactul intim cu o altă persoană infectată cu virusul. Infecția poate provoca simptome ușoare până la severe, inclusiv febră, greață, epuizare, vărsături, urină maro închis și icter sau îngălbenirea pielii și a ochilor.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că există 1,5 milioane de cazuri de hepatită A la nivel global în fiecare an. Cursul standard de tratament include medicina, abținerea de la alcool și odihnă. Majoritatea pacienților cu hepatită A se recuperează în câteva săptămâni, dar în circumstanțe rare, virusul poate persista luni de zile și poate provoca reacții adverse grave, cum ar fi insuficiența hepatică.
Având în vedere rata ridicată de prevenire a infecțiilor, vaccinarea împotriva hepatitei A este recomandată copiilor, vizitatorilor din țările cu risc ridicat și oricui cu factori de risc specifici.

Semne și simptome
Nu este întotdeauna cazul ca hepatita A să provoace simptome, în special la sugarii mici. Simptomele încep adesea să apară la adulți și copiii mai mari la două până la șapte săptămâni după expunerea virusului. Majoritatea pacienților cu hepatită A au simptome moderate, deși simptome mai severe și persistente pot apărea la adulții în vârstă și la cei cu anumite probleme medicale (cum ar fi boala hepatică).
Simptomele hepatitei A pot include:

Durere în abdomen; fecale de culoare deschisă, gri sau argilă; urină maro închis; diaree; epuizare; dureri articulare; pierderea poftei de mâncare Febră cu grad scăzut, greață, vărsături și îngălbenirea pielii sau a ochilor (icter)

De ce apare hepatita A?
Virusul hepatitei A (HAV) este cauza hepatitei A. Virusul extrem de infecțios este detectat în sângele și fecalele persoanelor infectate. HAV poate prolifera prin:

A avea grijă de o persoană bolnavă, a împărtăși accesorii de droguri și a consuma droguri cu o persoană care are hepatită A sau a avea contact personal intim (inclusiv contact sexual, cum ar fi actul sexual oral, anal sau vaginal) cu cineva care are boala, consumatoare de alimente care au au fost manipulate sau preparate de o persoană infectată care a neglijat să se spele pe mâini după ce a folosit toaleta folosind apă contaminată cu virus sau a consumat alimente care au fost clătite cu apă contaminată. Virusul hepatitei A poate prolifera luni de zile pe suprafețe și se poate răspândi rapid în zonele cu igiena sau salubritatea inadecvate. Au mai avut loc focare de hepatită A cauzate de indivizi care consumă produse alimentare importate contaminate, deși sunt mai puțin frecvente în Statele Unite.

Contributori de pericol
Hepatita A poate lovi pe oricine, dar există mai multe lucruri care o fac mai probabilă, cum ar fi:

Călătorii în străinătate în națiuni subdezvoltate; locuind în spații înghesuite, murdare; îngrijirea unui pacient cu hepatită A; abuzul de anumite medicamente sau substanțe; Să faceți sex cu bărbați ca bărbat Să fiți fără adăpost

Identificare
Medicul dumneavoastră de sănătate vă va întreba despre simptomele dumneavoastră, va trece peste istoricul dumneavoastră medical, va face un examen fizic, va solicita analize de sânge pentru a confirma diagnosticul și vă va diagnostica cu hepatită A.
Medicul dumneavoastră va verifica simptomele hepatitei A în timpul examinării fizice, inclusiv febră, icter și disconfort la stomac. Istoricul dumneavoastră medical și factorii de risc, cum ar fi călătoriile recente în regiuni cu incidență mare a hepatitei, pot fi puse sub semnul întrebării.
Anticorpii împotriva virusului hepatitei A pot fi găsiți printr-un test de sânge. Testul caută anumiți anticorpi care indică medicului dumneavoastră dacă sunteți acum infectat cu hepatita A, dacă ați avut virusul în trecut, dacă ați făcut o vaccinare și amploarea leziunilor hepatice cauzate de infecție.

Manipulare
Hepatita A nu poate fi vindecată, prin urmare, tratamentul se concentrează pe managementul simptomelor și pe promovarea mecanismului inerent de vindecare al organismului. Opțiunile de tratament pentru hepatita A includ:

Odihnă și hidratare: organismul poate lupta împotriva bolii și poate reduce simptomele precum oboseala și greața, odihnindu-se suficient și bând suficientă apă. Evitați consumul de alcool până când simptomele dispar.
Medicamente: acetaminofenul, un analgezic fără prescripție medicală, poate ajuta Alfa-Zone cu simptome, inclusiv febră și dureri corporale. Înainte de a lua orice medicamente, consultați-vă medicul, deoarece dozele excesive de mai multe medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul, pot dăuna ficatului. Pentru a vă proteja ficatul în timp ce tratați simptomele infecției, medicul dumneavoastră vă poate sfătui să luați mai puține doze.
Spitalizarea: Dacă simptomele dumneavoastră devin severe, este posibil să fiți nevoit să rămâneți în spital pentru o perioadă pentru a obține lichide intravenoase, asistență nutrițională și pentru a gestiona orice consecințe (cum ar fi insuficiența hepatică).

Metode de evitare a hepatitei A
Vaccinarea împotriva hepatitei A este cea mai fiabilă metodă de prevenire a bolii. Două doze de vaccin sunt de obicei administrate la șase până la douăsprezece luni una dintre ele. Cei care au boli hepatice, HIV sau au vârsta de 12 luni sau mai mult, precum și cei care au factori de risc specifici (cum ar fi călătoresc în afara SUA pentru afaceri sau plăcere), ar trebui să se vaccineze în special împotriva virusului.
Măsurile de precauție suplimentare care vă pot ajuta să vă reduceți șansele de a face hepatită A includ:

Curățați-vă în mod regulat mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde după pauzele de toaletă, înainte de manipularea sau pregătirea alimentelor și în timpul schimbării scutecului Curățarea produselor și a fructelor înainte de consum Feriți-vă de fructe de mare crude sau insuficient gătite, fierbeți apa înainte de a găti și folosiți apă îmbuteliată să spele produse și să te speli pe dinți când vizitezi națiuni străine.

Dificultăți
De cele mai multe ori, o infecție cu hepatită A poate fi tratată cu succes de sistemul imunitar al organismului. Hepatita A poate afecta ocazional ficatul și poate duce la insuficiență hepatică la cei cu boală hepatică și la persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste.
Alte reacții adverse rare ale hepatitei A includ:

Colestază: mai puțin de 5% dintre persoanele cu infecție cu hepatită A prezintă icter sau piele și ochi gălbui, timp de trei luni sau mai mult.
Hepatită recidivante: infecțiile cu hepatita A pot dispărea ocazional inițial, apoi reapar la șase luni după prima infecție. De obicei, recidivele nu durează mai mult de trei săptămâni, deși pot dura până la un an.
Rareori, hepatita A poate duce la hepatită autoimună, o afecțiune în care sistemul imunitar al organismului vizează ficatul, ducând la inflamații și leziuni pe termen lung.

Se confruntă cu hepatită A
Poate fi dificil să trăiești cu un diagnostic de hepatită A, mai ales dacă te confrunți cu greață sau epuizare. Vestea bună este că majoritatea pacienților suferă de leziuni hepatice minime și se recuperează complet de simptome în câteva săptămâni.
Încercați să vă luați o pauză de la serviciu sau de la școală pentru a permite corpului să se recupereze, să bea multă apă și să consumați o dietă bogată în fructe, legume și proteine slabe pentru a ajuta procesul de vindecare. Feriți-vă de alcool și alte medicamente toxice pentru a vă proteja ficatul și pentru a permite corpului să se recupereze. Consultați-vă medicul despre modalități de a vă gestiona mai bine boala dacă observați că simptomele dumneavoastră se agravează.

Întrebări frecvente

Poate un sărut transmite hepatita A?
Care este durata hepatitei A?
Cât timp poate cineva să aibă hepatită A?
Ar trebui să-mi aduc hepatita A la muncă? Cât de mai gravă este hepatita A decât hepatita B?