Ai două secunde?
Am primit o leapșă legată de timpul de expunere atunci când fotografiezi cu o cameră pe modul Manual sau Tv. Îmi venise o idee genială să fac portrete în stradă la prag de noapte, întrebând oamenii dacă au două secunde să stea să le fac o poză. M-am pierdut și nu s-a mai întâmplat căci nu se putea fără trepied, trebuia să găsesc oameni cu răbdare și să-i conving. Deși nu-i un lucru greu să stai la poză două secunde, eu mai am încă multe de învățat la relațiile dintre cei trei parametri de bază (ISO, diafragmă, timp de expunere) și m-aș fi emoționat tare dacă l-aș fi ținut pe un om să stea mai multe de un minut în fața camerei că nu știu eu să setez cum trebuie aparatul.
Îmi place să fotografiez din mână. Chiar dacă ies neclare și mișcate, imaginile de două secunde m-au atras încă de pe vremea-n care descărcam în fiecare seară câte 400 de poze de pe card. Îmi plăceau efectele puțin psihedelice, urmele lăsate de subiecți, umbrele oamenilor, identitățile șterse. Puteam să-mi imaginez orice lucru în cadrele de două secunde, îmi ofereau o mai mare libertate de imaginație chiar dacă din punct de vedere tehnic sau estetic lăsau de multe ori de dorit.
În afară de cele două secunde, s-a întâmplat să am mari emoții în a găsi timpul de expunere ideal la ora 9:40 PM pentru un cadru pe care trebuia să-l prind cât mai repede. Noroc cu o prietenă care m-a ajutat și mi-a spus să-l pun la 1/30, un timp magic.
Pentru o introducere cât mai completă în aceste caracteristici tehnice plus toate noțiunile de bază în fotografie vă recomand cursul Academia Canon pentru că este ideal pentru începătorii care au în posesie un DSLR. Cursul este ușor, relaxant, durează doar o zi și plecați sigur mult mai informați teoretic, dar mai ales practic iar dacă ai achiziţionat un echipament sau accesoriu Canon DSLR începând cu data de 1 iulie 2012, costul de participare la un curs al Academiei Canon este de 50 RON.