Gheorghe Șerban – “La Bivoli”

“‘La Bivoli’ s-ar putea asemăna pe undeva cu un Gange local, unde oamenii stau în nămol într-un decor selenar și par că se roagă solemn la Soare pentru sănătate. Credința absolută în vindecare nu poate fi zdruncinată de nici un ‘ateu’ (fără credință în namol), pentru ca în general efectele bailor sarate și al impachetarilor cu namol sunt imediate. Multi vin cu incheieturi blocate sau cu dureri de oase și după câteva zile totul funcționează ca uns.

Partea frumoasă a poveștii este autoironia, buna dispoziție, ușurința cu care se stabilesc legături între oameni aflați împreuna în suferință, într-o simplă baltă cu noroi. Uneori câte o discuție se propagă în tot lacul și, indiferent că se vorbește despre politică, coxartroză sau despre prețul biletului de intrare, consensul este general. Se poate ca apa, sarea și noroiul să fie ingredientele prieteniei?

Pe lângă câteva dimineți în care m-am trezit anchilozat, m-am ales și eu cu câte ceva. Am observat că un loc nu trebuie să fie ‘ultima modă’ ca să te simți bine, și că uneori pofta de viață poate să înceapă chiar când ești în noroi.
În plus, am descoperit relația fină a fiecăruia față de propriul lui corp, grija intimă față de el, dincolo de orice complexe legate de aspecte fizice. De fapt, cred că acest lucru m-a motivat și m-a facut atent.”

Serban1 Serban2

Simțindu-mă ridicol cu aparatul de fotografiat în mână, i-am spus unui domn că așa vopsit ‘arată ca un scafandru’. Fața i s-a luminat și mi-a povestit că a fost scafandru în marina militară timp de 30 de ani. Toată lumea din jur a început să râdă ușurându-mi accesul între oamenii pe care vroiam să-i fotografiez.

Serban3 Serban4

Am oferit uneori câte o fotografie celor pe care i-am fotografiat. Drept urmare am primit și eu lucruri la fel de valoroase. O brichetă originală cu campionatul mondial de fotbal din Germania de la un german cu ochelari ‘antisare’, iar prin poștă am primit o copie după premiul Nobel a lui Albert Einstein, de la un profesor cu mult nămol în slip și cu sarea uscată în păr, membru al Academiei Române.

Serban5 Serban6

Spectacolul de ‘la bivoli’ are același scenariu de câteva sute de ani iar piesa, costumele și decorul sunt neschimbate, doar actorii sunt alții.

gserban.com

Legat de același Gheorghe ªerban care, vreme de trei ani, împreună cu Voicu Bojan a purtat, în scris, un dialog despre fotografie, viață și micile lucruri care îi pasionează, a rezultat un schimb de idei care s-a concretizat într-o carte.

InotSincronEa poartă titlul de Înot sincron și, printre altele, vorbește despre: fotografie și trădare / subiect și implicare / Caravaggio, Erwitt, Rene Burri / scris și fotografie / bazine, înot, șlapi și halate de baie / Nora / manele vizuale / Tarkovski, Towell, Arbus / concursuri foto / căpșuni, roșii, pătrunjei / fotografie și artă / kendo / cum să facem poze mai bune / Havana, Alun și Petrila / fotografii iconice / ce înseamnă o imagine bună / fotografie accidentală / audiobooks, servețele umede și pâine feliată / fotografie și kitsch / Ocna Sibiului ci Zoo Turda / Sally Mann și Robert Capa / cartofi prăjiți și drumul crucii / fotografie și întâlnire / etc.

Cartea a apărut în colectia Diafragma 9 și are 190 de pagini. Formatul este 15×21 cm, are coperta cretată cu clape, costă 25 ron și se poate comanda de pe site-ul Diafragma 9 sau de la F64.

De asemenea, puteți împărtăși opinii pe pagina de Facebook a proiectului.