Art in Motion – BMW Art Cars Museum

Catapulta Records si Carturesti va invita intre 11-22 martie 2009, in incinta librariei Carturesti din Str Arthur Verona nr 13-15, la expozitia ‘’Art in Motion’’.
In punct central va fi prezentata colectia completa BMW Art Cars Museum Edition Scale 1/18, o serie de lucrari semnate de Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Ernst Fuchs, Robert Rauschenberg, Michael Jagamarra Nelson, Ken Done, Matazo Kayama, Cesar Manrique, A.R Penck, Esther Mahlangu, Sandro Chia, David Hockney si Jenny Holzer.
Expozitia urmareste rezultatul legaturii dintre arta si tehnologie si este oferita intr-un ambient avand ca tema principala tehnologia privita ca instrument si mod de exprimare a artistului contemporan.

Acest eveniment va este oferit cu sprijinul: BMW, APPLE, BOSE, ORANGE, OOPS MEDIA, MANIFEST, CIGNATURE.

ArtInMotion

Poate un bolid de 750 de cai putere sa fie considerat opera de arta? Cu siguranta, iar artistii prezentati in aceasta expozitie demonstreaza acest lucru. In 1975, Herve Poulain, pilot cu participari in celebra Cursa de 24 de ore de la Le Mans, a concurat la volanul unei opere de arta semnate de prietenul sau Alexander Calder. Un pasionat al vitezei si un artist remarcabil au demarat impreuna o calatorie la care s-au asociat apoi artisti ce au adus culoare in lumea motorsportului modern.

Arta si tehnologie, fara compromisuri. Rafinamentul unui motor BMW in 12 cilindri insotit de poezia culorii lui Andy Warhol sau truismele lui Jenny Holzer. Intr-un fel, artisti din lumi diferite, mecanici si sculptori, designeri si pictori au reusit sa se inspire reciproc, creand o lume magica in care  automobilul apare ca o opera de arta in miscare, pentru bucuria privitorului.

Nu cred ca e intamplator faptul ca am obtinut in timp aceasta colectie chiar cu ajutorul tehnologiei, a internetului, posterele si modelele aduse impreuna provenind din colturi indepartate ale lumii, din Seattle pana in Freiburg sau Munchen. Ca si colectionar al acestor miniaturi, imi doresc ca acest eveniment sa sublinieze faptul ca arta si tehnologia au puternice legaturi cu rezultate impresionante.

Spun asta gandindu-ma de pilda la Sir Miles Davis zambind la volanul bolidului sau galben, locul unde obisnuia deseori sa isi gaseasca linistea si inspiratia. Un artist desavarsit, pasionat de lumea fascinanta a vitezei, la urma urmei vorbim de cel care il ruga nerabdator pe Joe Zawinul in mijlocul noptii sa ii traduca manualul masinilor telecomandate sosite din Germania.

Oare cate din notele trompetei sale si-au gasit inspiratia in kilometrii aruncati in urma, la volanul masinii sale? Aceasta colectie va poate oferi raspunsul, in numele meu si a partenerilor care au facut posibil acest eveniment va invit sa luati parte la calatoria numita BMW Art Cars Collection, inconjurati de farmecul si magia librariei Carturesti.

Mani Gutau
Catapulta Records